Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η πρόταση του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου που εστάλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Όπως όλοι γνωρίζετε, κατά τη συνάντηση της Διοίκησης του Συλλόγου με τον Υπουργό Π.Ε.Κ.Α. στις 05/10/2011, ο Υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στα πλαίσια του διαλόγου για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, είχε ζητήσει γραπτώς τις απόψεις του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών απέστειλε την πρότασή του για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Η καθυστέρηση στη σύνταξη και υποβολή της πρότασης ήταν συνειδητή απόφαση της Διοίκησης, αφού για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήθελε να εξετάσει όλες τις νομικές και τεχνικές παραμέτρους και να καταλήξει σε μια συνθετική πρόταση βασισμένη στις απόψεις όλων των συναδέλφων, που ήθελαν όλο αυτό το διάστημα από τις 6 Οκτωβρίου, οπότε και γνωστοποιήθηκε μέσω του Δελτίου Τύπου του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. η δέσμευση για υποβολή εγγράφως των απόψεων του Συλλόγου, μέχρι και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 18/11/2011, οπότε και προέκυψε το τελικό κείμενο που εστάλη στον Υπουργό, να συμβάλουν εμπράκτως στη διαμόρφωσή της.  

Από τις 05/10/2011 πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα και συγκεκριμένα η 14η στις 07/10/2011, η 15η στις 24/10/2011, η 16η στις 31/10/2011 και η καταληκτική στις 18/11/2011. Όπως όλες οι συνεδριάσεις έτσι κι αυτές ήταν γνωστές σε όλα τα μέλη του Συλλόγου μέσω email και μέσω του site του Συλλόγου και ως προς το χρόνο τέλεσής τους και ως προς τη θεματολογία τους. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς συναδέλφους ανά την επικράτεια να υποβάλουν τις προτάσεις τους τηλεφωνικά, μέσω email ή και με τη δια ζώσης παρουσία τους στις ανοικτές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις προτάσεις των συναδέλφων που τίμησαν με την άμεση ή έμμεση συμμετοχή τους τις διαδικασίες του Συλλόγου και αντελήφθησαν την κρισιμότητα σύνταξης αυτής της προτάσεως και φυσικά στο κείμενο της Διεπιστημονικής Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. βασίστηκε το τελικό κείμενο της πρότασης του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ. για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου που εστάλη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

 Το κείμενο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Διαδικασίες και παράμετροι που πρέπει να ικανοποιηθούν για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Βασική επιδίωξη στην ενότητα αυτή είναι η ανάδειξη της σημασίας προκήρυξης μεγάλου αριθμού μελετών κτηματογράφησης που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας και να διασφαλίζουν την συμμετοχή του συνόλου του δυναμικού του κλάδου στην εκπόνηση τους. Με τον τρόπο αυτό δύναται να καλυφθεί σε επίπεδο ανάθεσης μελετών το σύνολο του εταιρικού μελετητικού δυναμικού Ε’ τάξης του κλάδου, να απασχοληθεί στα μελετητικά γραφεία πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων Α.Τ.Μ. και να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων εταιρειών Ε’ τάξης.

Φορέας υλοποίησης, λειτουργίας και παρακολούθησης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Βασική επιδίωξη στην ενότητα αυτή είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Κτηματολογίου και η άπαξ και δια παντός εργασιακή διασφάλιση του επιστημονικού δυναμικού των Α.Τ.Μ. που απασχολούνται σήμερα στο φορέα υλοποίησης.

Λειτουργία Εθνικού Κτηματολογίου.

Βασική επιδίωξη στην ενότητα αυτή είναι να προχωρήσει επιτέλους το άνοιγμα των Κτηματολογικών Γραφείων, έτσι ώστε απαλλαγμένο το Εθνικό Κτηματολόγιο από τα βαρίδια που μέχρι σήμερα το κρατούν όμηρο να λειτουργήσει προς όφελος του κράτους και της ελληνικής κοινωνίας.


Συνάδελφοι,

Το προσεχές διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του Εθνικού Κτηματολογίου. Αυτή την περίοδο όλοι μαζί οφείλουμε ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη για ένα κτηματολόγιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου κράτους και της κοινωνίας, με δημόσιο χαρακτήρα που θα συνταχθεί και θα λειτουργήσει από το έμπειρο και επιστημονικά καταρτισμένο Ελληνικό δυναμικό.

Δ.Σ. Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: