Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση του ΠΣΔΑΤΜ για να σταματήσει η στρέβλωση προκήρυξης μελετών με τη μορφή υπηρεσιών ή προμηθειών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ

Μετά από δεκάδες διαβουλεύσεις υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου (Δ12 / ΥΠΟΜΕΔΙ, ΟΠΕΚΕΠΕ / ΥΠΑΑΤ, κ.α.) που, υπό τις «ευλογίες» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού:
  1. Προκλητικά «βάφτιζαν» μελετητικό αντικείμενο ως υπηρεσία ή προμήθεια με αποκλειστικό στόχο να αποφύγουν την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου περί ανάθεσης μελετών (Ν.3316/2005) και
  2. Επιδεικτικά αγνοούσαν τις παρεμβάσεις θεσμικών φορέων (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ., Σ.Ε.ΓΕ.Κ., Σ.Μ.Ε., κ.α.) που ζητούσαν την αποτροπή τέτοιου είδους στρεβλώσεων που πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό και αδυνατίζουν την παροχή ποιοτικού παραγόμενου προϊόντος.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών πραγματοποίησε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανο Κομνηνό και υπηρεσιακούς παράγοντες, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων που θα εξομαλύνουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Στην ωριαία συνάντηση και τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι το κρίσιμο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά κυρίως η κατανομή τους σε αντικείμενα ή δράσεις που θα παράγουν προϊόντα και θα εισφέρουν προστιθέμενη αξία για τη Δημόσια Διοίκηση και την Ελληνική Κοινωνία στο σύνολό της.

Με βάση αυτή την αρχή διεξήχθη ένας εποικοδομητικός διάλογος και εξυφάνει ως πιο ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη η λύση της δημιουργίας ειδικών πρότυπων τευχών διακήρυξης για αντικείμενα που η επιτυχής εκτέλεση των υπηρεσιών βασίζεται στη συμμετοχή εξειδικευμένου μελετητικού δυναμικού, ως συνέχεια ενδελεχούς και αξιόπιστου ελέγχου για την κατάταξη των αντικειμένων ως μελέτες ή υπηρεσίες.
Η επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με την διαμόρφωση προδιαγραφών ικανών να διασφαλίσουν την επιτυχή παραγωγή γεωχωρικών δεδομένων, δύναται να δώσει λύση στο υπάρχον πρόβλημα. Για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών θα ζητήσει άμεσα να συναντηθεί με τον αρμόδιο Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Παντελή Τζωρτζάκη, ώστε να του εκθέσει της απόψεις του κλάδου μας για την σύνταξη των προδιαγραφών παραγωγής και διαχείρισης της γεωχωρικής πληροφορίας.

Η Διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ευχαριστεί τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα του Συλλόγου μας για συνάντηση και για την ειλικρινή διάθεση του στην αντίληψη και επίλυση του προβλήματος.

Η εξέλιξη αυτή μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι άμεσα θα σταματήσει η «φάμπρικα» προκήρυξης διαγωνισμών μελετών υπό τη μορφή υπηρεσιών ή προμηθειών και θα διασφαλισθεί ότι το μελετητικό αντικείμενο, που λόγω μικρού οικονομικού μεγέθους προκηρύσσεται βάσει των Π.Δ. 60/2007 και 118/2007, θα εκπονείται από εξειδικευμένο επαγγελματικό δυναμικό, θα ελέγχεται και θα παραλαμβάνεται από αντίστοιχο εξειδικευμένο υπηρεσιακό δυναμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: