Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Aντιεπιστημονική και επικίνδυνη η εξαίρεση για τις περιοχές του ΟΣΔΕ

Το email που έστειλε την 02/02/2012 ο Πρόεδρος του Συλλόγου  στην Διευθύντρια του αρμόδιου Υπουργού κ. Σηφουνάκη σχετικά με το θέμα:



Αξιότιμη Κυρία Κατσάνου,

Μέσω διαδικτύου ενημερώθηκα ότι αποφασίσατε να προχωρήσετε σε τροποποιήσεις του άρθρου 49 που ανατρέπουν πλήρως την έως πρότινος λογική της πολιτικής ηγεσίας σε ότι αφορά την αναγκαιότητα περιορισμού των αυθαιρεσιών, διασφάλισης των συναλλαγών και διαμόρφωσης οικονομιών κλίμακας για το χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό και το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Εξαιρέσατε έτσι τις περιπτώσεις των αναδασμών και διανομών, παρότι θεωρώ ότι τα παραδείγματα που σας είχαμε στείλει αποδείκνυαν επαρκώς τους λόγους που έπρεπε να συντάσσονται τοπογραφικά και σ' αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό θα το βρείτε μπροστά σας όταν μέσω της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου θα αποδειχθεί ότι η πραγματική διαμορφωμένη κατάσταση απέχει πολύ από αυτή που φαίνεται στις διανομές και τους αναδασμούς.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να αποδεχτείτε την άποψη να εξαιρέσετε και όλες τις περιπτώσεις του ΟΣΔΕ αυτό πάει πάρα πολύ και η φάρσα καταντάει τραγωδία. Τα μητρώα του ΟΣΔΕ δεν είναι μητρώα ιδιοκτησιών αλλά καλλιεργειών. Μπορεί ένα γεωτεμάχιο που αφορά μια καλλιέργεια να περιλαμβάνει εκατό μικροιδιοκτησίες διαφορετικών ιδιοκτητών αλλά αυτό που φαίνεται είναι μια ενιαία καλλιέργεια με το όνομα του καλλιεργητή χωρίς τη διαίρεση των ιδιοκτησιών, χωρίς τα ονόματα των ιδιοκτητών. Επίσης αν σε μια μεγάλη ενιαία ιδιοκτησία υπάρχουν 10 διαφορετικές καλλιέργειες τότε εμφανίζονται 10 διαφορετικά γεωτεμάχια.

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι προδιαγραφές που ακολουθήθηκαν για να γίνει το έργο ήταν της πλάκας και σε διαγράμματα κλίμακας 1:5000 και 1:10000 όταν τα διαγράμματα των μεταβιβάσεων είναι 1:500 ή 1:1000. Υπό τον φόβο των προστίμων από την Ε.Ε. οι αρμόδιοι φορείς "πάρκαραν" όπου βόλευε βάσει σχήματος και εμβαδού τις καλλιέργειες και αυτό που στην πράξη έχει διαμορφωθεί είναι μια εικονική πραγματικότητα. Οι αγρότες αυτό δεν το καταλαβαίνουν σήμερα γιατί αυτό που τους νοιάζει είναι να φαίνονται σωστά τα στρέμματα που έχουν για να παίρνουν την επιδότηση και δεν κοιτάνε αν αυτά εμφανίζονται στην Κρήτη ή τη Μάνη. Όταν όμως πρόκειται για μεταβίβαση ιδιοκτησίας το συμβόλαιο δεν μπορεί να βασίζεται σε απόσπασμα του ΟΣΔΕ.

Επειδή κάποιοι βουλευτές είναι πολιτικά ανεύθυνοι και επιστημονικά άσχετοι δεν μπορεί να τους ακούει το Υπουργείο και να οδηγείται σε ολέθρια σφάλματα που προοπτικά θα βλάψουν τόσο το κράτος, όσο και τους πολίτες. Επιτέλους ας μη συνεχιστούν, επειδή το θέλουν κάποιοι βουλευτές, οι ολέθριες "μαυρογιαλούριες" λογικές που μας οδήγησαν ως Χώρα σ' αυτό το χάλι.

Υπάρχουν ακόμα λίγες ώρες για να αποσοβηθεί μια επιστημονική τραγωδία.

Με εκτίμηση και έντονη απογοήτευση,

Στέφανος Ξεκαλάκης
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια: