Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση του ΠΣΔΑΤΜ στο ΥΠΕΚΑ για τα τοπογραφικά διαγράμματα των βεβαιώσεων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά τη σύγχυση που υπήρξε ως συνέπεια της ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματέως Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος που εξεδόθη το βράδυ της Παρασκευής 09/12/2011, η Διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών προχώρησε χθες Κυριακή σε επαφές με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και στη συνέχεια στην αποστολή επιστολής στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Επί της ουσίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με την επικείμενη τροπολογία:
  1. Δεν τίθεται θέμα μη σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος για δικαιοπραξίες σε εντός σχεδίου ακίνητα με ή χωρίς οικοδομική άδεια. Συνεχίζει να ισχύει η απαίτηση από το Ν. 651 και το μόνο που αλλάζει είναι ότι εφεξής νοείται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων. Η αναφορά του Υπουργείου γίνεται για το τι πρέπει να συνοδεύει τη βεβαίωση. Στα εντός σχεδίου έτσι κι αλλιώς από το νόμο είναι υποχρεωτική η προσάρτηση τοπογραφικού, άρα δεν ετέθη η απαίτηση ύπαρξης του από τη βεβαίωση. Άρα για αδόμητα ή μη οικόπεδα εντός σχεδίου η απαίτηση υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.
  2. Η όλη συζήτηση γίνεται για τις συστάσεις σε εντός σχεδίου ακίνητα που έτσι κι αλλιώς ουδέποτε υπήρχε η απαίτηση ή η ανάγκη σύνταξης εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος. Επ’ αυτού συμφωνούμε κι εμείς αναγνωρίζοντας ότι πιθανή διαφοροποίηση στα εμβαδά που αναγράφονται στη σύσταση με αυτά που προκύπτουν από τη νέα αποτύπωση, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα δημιουργούσε θέμα στις συστάσεις και τεράστιους πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες, αφού θα έπρεπε να βρεθούν όλοι οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία για να αλλάξει η σύσταση.
  3. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου βάσει του Ν. 651, μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 4030, δεν ήταν απαιτητή η προσκόμιση τοπογραφικού, έρχεται αυτό να γίνει υποχρεωτικό ως αναπόσπαστο κομμάτι της βεβαίωσης. Τοπογραφικό στα εκτός σχεδίου απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στις συστάσεις
Άρα, στο δια ταύτα, στις μεταβιβάσεις ακινήτων εξαρτημένο τοπογραφικό πρέπει να συντάσσεται τόσο στα εντός όσο και στα εκτός σχεδίου ακίνητα με ή χωρίς οικοδομική άδεια. Δε χρειάζεται μόνο σε μεταβιβάσεις ακινήτων εντός σχεδίου όπου μέχρι τη δημοσίευση του νόμου είχε καταρτισθεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών του Ν. 3741/1929.


Δ.Σ. Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: