Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου ΠΣΔΑΤΜ για τα επ. δικαιώματα Μηχανικών

 Αθήνα 06/05/2014

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 30.03.2014 με τη μορφή πολυνομοσχεδίου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 85Α/07.04.2014, δημιουργεί σοβαρές αλλαγές στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, στον καταμερισμό αυτών μεταξύ των ειδικοτήτων, στην άσκηση του επαγγέλματος των διπλωματούχων μηχανικών των Πολυτεχνείων στη χώρα μας.

Ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της κατάργησης ορισμένων διατάξεων του Ν. 4663 του 1930, οι οποίες ήταν αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές, συνοδεύεται με ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω, με διατάξεις που απαξιώνουν, υποβαθμίζουν και ισοπεδώνουν το επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού και τις σπουδές στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές της χώρας.

Οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιεί το TEE στην ανακοίνωσή της 31.03.2014, δεν ανήκουν σε άλλες εποχές, όπως ισχυρίζεται, με έκδηλη την ενοχή του, το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί. Οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί είναι απόλυτα δικαιολογημένοι εμπρός στις διατάξεις του νόμου, οι οποίες είναι σε βάρος της επιστήμης, της κοινωνίας και των μηχανικών, εις βάρος των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών σχολών της χώρας μας.

Οι διατάξεις του νόμου πιστεύουμε αντιπαλεύουν τη λογική, την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εξέλιξη, την αξιοκρατία και τα συμφέροντα της πατρίδας, της οικονομίας και της κοινωνίας και για αυτό θα αποτύχουν στην προσπάθεια εφαρμογής τους. Ο ΠΣΔΑΤΜ επεξεργάζεται τις επόμενες ενέργειες και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους Διπλωματούχων Μηχανικών και με το TEE, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αρνητικών διατάξεων του νόμου. Μπορούμε με τις θέσεις και την συνεργασία όλων των φορέων, πολλά ζητήματα να εφαρμοστούν σε θετική κατεύθυνση για όλους τους μηχανικούς.

Η πρόβλεψη του νόμου για σύμφωνη γνώμη του TEE στη διαμόρφωση των νέων επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει και οφείλει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: