Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Διάλεξη του Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Π. Τάσιου 02/11/2011

Διάλεξη του Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Π. Τάσιου με θέμα «Κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας», στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην Θεσσαλονίκη.

Σε μια εποχή, που η πολιτεία με τις θεσμικές ρυθμίσεις που προωθεί, αντιμετωπίζει το επιστημονικό έργο του μηχανικού, όλο και περισσότερο, ως εμπόρευμα, το οποίο «πωλείται και αγοράζεται» με όρους ελεύθερης αγοράς, είναι κοινή διαπίστωση, ότι ο επιστημονικός ρόλος του μηχανικού συνεχώς απαξιώνεται.

Αυτή η απαξίωση ενισχύεται και από μερίδα ΜΜΕ που διαμορφώνουν στερεότυπες αρνητικές απόψεις για το ρόλο «μεγαλοεργολάβων» και «μεγαλομηχανικών».

Πόσο όμως φταίνε μόνο οι «άλλοι» για την προκατάληψη με την οποία μερίδα της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τους μηχανικούς με τους οποίους συναλλάσσεται;

Όλοι γνωρίζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις Μηχανικών, που συστηματικά παραβαίνουν τις πιο πρόδηλες διατάξεις ή κανόνες δεοντολογίας στις σχέσεις τους με τους πολίτες, ακόμα και με συναδέλφους Μηχανικούς. Η δράση τους, που αδικεί πολίτες και συναδέλφους, αποβαίνει επικίνδυνη, με επιπτώσεις που αντανακλούν σε όλο το σώμα των μηχανικών.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ πιστεύει ότι η αναστροφή του κλίματος που κυριαρχεί σε μερίδα της κοινής γνώμης, λόγω της παραβατικής και αντιδεοντολογικής δράσης λίγων συναδέλφων, είναι πρωταρχικό καθήκον του ίδιου του ΤΕΕ. Είναι αναγκαίο το ΤΕΕ να κινήσει εσωτερικές διαδικασίες οι οποίες θα ορίζουν νέους κανόνες δεοντολογίας, συλλογικής αποδοχής, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος, αλλά και πειθαρχικές διαδικασίες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την τιμωρία των μελών του που τους παραβαίνουν.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια έναν ευρύ διάλογο σχετικό με την δεοντολογία του επαγγέλματος και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την θέσπιση ενός νέου κώδικα επαγγελματικής δεοντολογίας των μηχανικών.

Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου το ΤΕΕ/ΤΚΜ διοργανώνει Διάλεξη με θέμα «Κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας» με ομιλητή τον  Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Π. Τάσιο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις του και να συνομιλήσει μαζί του. Η διάλεξη θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ  την Τετάρτη 02.11.2011 στις 18.00.

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών Επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό τύπο.
Η είσοδος στην διάλεξη είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: